NASIONAL

PRU14: Negara lebih baik jika bertukar Kerajaan

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 22 JAN: Pertukaran kerajaan dalam Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) bakal menyaksikan negara melalui proses perubahan lebih baik kerana tidak terus dipimpin Umno-Barisan Nasional (BN) yang kleptokrasi.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Balakong, Ng Tien Chee berkata, ia bertentangan dengan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, yang menyatakan negara akan mengalami kehancuran.

Beliau berkata, tuduhan Najib itu adalah ancaman untuk menakutkan pengundi agar tidak mengundi Pakatan Harapan (PAKATAN).

“Perkara ini bukan sahaja tidak benar malah ia satu penghinaan terhadap rakyat seolah-olah mereka ‘katak di bawah tempurung’.

“Ini adalah kerana Selangor dan Pulau Pinang telah bertukar kerajaan sejak 2008 bukan sahaja tidak hancur tetapi semakin maju,” katanya.

Katanya, rakyat di kedua-dua negeri itu mendapat lebih banyak kebaikan di bawah pimpinan PAKATAN berbanding dengan negeridi bawah Umno-BN.

Tambahnya ia membuktikan kenyataan Perdana Menteri itu tidak benar sama sekali dan hanya akan hancur jika terus dipimpin pemimpin kleptokrasi.

“Kenyataan beliau mengingatkan rakyat tidak seharusnya bersikap mengambil mudah suasana negara aman serta politik stabil sehingga sewenang-wenang ingin menukar kerajaan, jelas menunjukkan ketidakyakinannya Umno-BN akan memenangi PRU14,” katanya.


Pengarang :