SELANGOR

Warga Ampang Jaya disaran jelas cukai taksiran

 

OLEH SYAZWANI SUFIAN

AMPANG, 26 JAN: Sebanyak 120,786 cukai taksiran bernilai RM46.06 juta dikeluarkan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kepada pemilik harta bagi penggal pertama.

Yang Dipertua MPAJ, Abd Hamid Hussain berkata, seluruh warga Ampang Jaya disaran menjelaskan Cukai Taksiran bagi 2018 dan tahun sebelumnya.

“Manakala pengecualian Cukai Taksiran Rumah Kos Rendah dan Kampung hanya pada 2016, 2017 dan 2018, maka tunggakan 2015 dan tahun sebelumnya harus dijelaskan.

“Oleh itu, pemilik harta perlu jelaskan cukai taksiran sebelum 28 Februari bagi mengelak tindakan sita dan denda,” katanya dalam mesyuarat penuh MPAJ, di sini, pagi tadi.

Hamid berkata, pihaknya turut mengambil maklum ke atas pemaju dan individu yang masih belum mengemas kini butiran dan membuat bayaran, tindakan tuntutan sivil bakal dilaksanakan.

Disember lalu, pihaknya melaksanakan operasi kepada 21 pemilik terlibat dengan jumlah tunggakan mengikut waran bernilai RM49,806.

Namun, hanya 12 tunggakan sahaja berjaya diselesaikan melibatkan 18 lokasi antaranya di Flat Bukit Segar, Flat Cengal Flat Cemara dan Flat Pandan Ria.


Pengarang :