PENDIDIKAN SELANGOR

Uma Dewi: Generasi muda digalak serta TVET

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SUBANG JAYA, 24 MAC: Anak muda lepasan SPM, Diploma mahupun Ijazah adalah digalakkan menyertai dalam bidang teknikal dan vokasional (TVET) kerana ia juga kerjaya yang semakin diiktiraf masa kini.

Pemandu Wanita India Pertama Malaysia LRT Ampang Line LRT, Uma Dewi Rengasamy berkata, kaum wanita mempunyai peluang setara dengan lelaki untuk mendapatkan pendidikan dan menceburi kerjaya berkemahiran.

“Bidang kemahiran ini tidak terbuka hanya kepada kaum lelaki tetapi kaum wanita di zaman moden kini juga mampu melakukan menceburinya.

“Sedangkan bidang kemahiran wanita seperti dandanan rambut, juru solek dan pereka fesyen juga diceburi oleh kaum lelaki, jadi tidak salah untuk anak-anak perempuan terlibatkan diri dalam program ditawarkan Inisiatif Kemahiran Teknikal dan Iktisas Smart Selangor (IKTISAS),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Program IKTISAS 2018 dalam slot bicara kerjaya di Sunway Convention Center, di sini semalam.

Uma juga menyokong inisiatif Kerajaan Negeri itu supaya orang ramai dapat membuka minda bahawa bidang kemahiran dan teknikal juga salah satu kerjaya yang boleh menjamin masa depan.

“Oleh itu, saya amat mengalukan anak muda untuk tidak lepaskan peluang ini melihat program-program TVET yang ditawarkan,” katanya.

Bercerita lanjut berkenaan dirinya, Umar merupakan wanita India pertama Malaysia sebagai Kapten Tren yang membawa kira-kira 1,200 penumpang.

Memilih kerjaya yang jarang diceburi wanita menjadi satu kebanggaan disamping membuktikan kemampuan dirinya sebagai wanita mampu melakukan sesuatu yang baru dan mencabar.

=EZY=


Pengarang :