GLOBAL SAINS & INOVASI

53% kerja manusia diganti mesin menjelang 2025

PARIS 17 SEPT: Mesin akan mengendalikan 53 peratus kerja manusia, iaitu hampir dua kali ganda sekarang menjelang 2025, menurut kajian Forum Ekonomi Dunia (WEF) semalam.

WEF menganggarkan peningkatan ketara itu juga akan melihat keuntungan dalam ‘peranan baharu’ bagi manusia, yang perlu mengubah kemahiran selaras dengan ‘peralihan seismik’ dalam cara bekerja dengan mesin dan program komputer.

“Menjelang 2025, lebih separuh daripada semua tugas di tempat kerja akan dilakukan mesin berbanding 29 peratus hari ini,” menurut kenyataan pertubuhan bukan berasaskan keuntungan di Switzerland.

Serentak itu, perubahan pesat dalam mesin dan algoritma atau proses komputer yang direka untuk menyelesaikan masalah berkemungkinan ‘boleh mencipta 133 juta peranan baharu di 75 juta tempat yang akan digantikan antara sekarang dan 2022’, menurut ramalan kumpulan itu.

WEF yang berpangkalan di Geneva sering menganjurkan persidangan tahunan di Davos, Switzerland dengan dihadiri ahli politik, pengarah eksekutif dan tokoh terkemuka.

Laporan Future of Jobs 2018 meramalkan mesin akan menggantikan manusia dalam bidang perakaunan, pengurusan pelanggan, perindustrian, pos dan kesetiausahaan.

SUMBER: AFP


Pengarang :