RM1.94 juta untuk ‘Fast Track SPM Tahfiz’ | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

RM1.94 juta untuk ‘Fast Track SPM Tahfiz’

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 23 NOV: Kerajaan Negeri memperuntukan RM1.94 juta bagi melaksanakan program tuisyen untuk pelajar tahfiz yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, program ‘fast track’ SPM itu mampu membantu pelajar tahfiz yang tidak mengikuti aliran akademi seperti pelajar di sekolah kebangsaan.


“Kerajaan Negeri tertarik dengan inisiatif Univerisiti Selangor (UNISEL) yang telah beberapa tahun melaksanakan program tuisyen SPM khas untuk pelajar tahfiz yang tidak mengikuti aliran akademik.

“Oleh kerana program ini mendapat sambutan menggalakkan dan perlu dikembangkan, Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM1,940,400.00 kepada Jabatan Agama Islam Selangor untuk meneruskan pelaksanaan program fast track SPM pelajar tahfiz persendirian dengan memanfaatkan fasiliti sedia ada sekolah-sekolah JAIS,” katanya.

Selain itu Kerajaan Negeri turut memperuntukan sebanyak RM300,000 bagi menganjurkan Konvensyen Mahasiswa Selangor Timur Tengah.

Katanya, ini merupakan forum untuk mengangkat kewibawaan anak-anak Selangor dalam berorganisasi, serta menjadi medium pembitaraan penting untuk para mahasiswa melalui perkongsian ilmu dan maklumat perkembangan tanah air.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next