SELANGOR

Selangor antara negeri paling ke depan bantu kaum India – MB

OLEH NADIAH ZAMLUS

BATU CAVES, 8 DIS: Selangor menjadi diantara negeri paling komited membantu kaum India daripada pelbagai aspek termasuk pendidikan dan keusahawanan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, usaha itu ditunjukkan melalui Belanjawan Selangor 2019 apabila Kerajaan Negeri memperuntukkan sejumlah RM3 juta bagi melahirkan lebih ramai usahawan berbangsa India.

Katanya, program berkenaan sekali gus menjadikan Selangor negeri pertama yang mewujudkan program seumpamanya di negara ini.

“Sementara itu bagi aspek pendidikan paling terbaru Kerajaan Negeri memperuntukkan RM4 juta bagi pembinaan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Midlands di Shah Alam.

“Kita bukan mahu sekolah moden semata-mata dibina, tetapi tidak lama lagi sekolah berkenaan adalah satu-satunya sekolah yang mempunyai kemudahan dewan konvensyen bertaraf antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ucapan perasmian Majlis Rumah Terbuka Deepavali DUN Sungai Tua, di Taman Awam Batu Caves, malam tadi.

Hampir 1,000 tetamu daripada pelbagai kaum menghadiri majlis yang turut diserikan dengan persembahan nyanyian dan juga cabutan bertuah.

Amirudin berkata, beliau merasa bangga apabila masyarakat berbilang kaum terutama kaum India tidak membawa emosi berlebihan ketika isu kuil menjadi hangat di negeri ini.

Katanya, Kerajaan Negeri juga tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih dengan menyebelahi mana-mana kaum.

“Lebih menyedihkan kononnya muncul pula pihak lain yang cuba menjadi jaguh sedangkan hakikatnya sebelum ini mereka gagal pertahankan nasib bangsa Malaysia.

“Semangat antara kaum perlu dipertahankan bagi menjaga kestabilan negeri, ini adalah tradisi negeri dan negara, selama ini kita berjaya kerana mempertahankan sikap toleransi dan harmoni di kalangan kaum,” katanya.

 


Pengarang :