Selangorkini
NASIONAL

40 penyelam terlibat misi bawa keluar SUV terhumban

GEORGE TOWN, 22 JAN: Seramai 40 penyelam daripada empat agensi terlibat dalam misi mengeluarkan sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang terhumban ke laut selepas terlibat dalam satu kemalangan, pada 20 Januari lalu.

Komander Pasukan Polis Marin Wilayah 1, ACP Rosman Ismail berkata, kumpulan penyelam itu terdiri daripada Pasukan Polis Marin, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Maritim Malaysia serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

“Dua orang penyelam akan membuat penyelaman selama 20 minit sebelum digantikan dengan penyelam-penyelam lain selepas itu dalam operasi ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di lokasi kejadian di Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang menghala ke Perai.

Katanya, pasukan operasi yang menjumpai SUV jenis Mazda CX-5 berkenaan kira-kira pukul 4 petang semalam berdekatan tiang 34 jambatan itu.

Usaha membawa keluar SUV itu bagaimanapun menghadapi masalah untuk memasang kabel pada kenderaan itu dalam keadaan penglihatan bawah air yang terhad dan arus kuat.

“Inilah yang menyebabkan kabel berkenaan terlepas sebanyak empat kali sebelum kami mengambil keputusan menangguhkan operasi semalam berikutan cuaca semakin gelap,” katanya.

Sebelum ini, Rosman berkata operasi hari ini berkemungkinan lebih mudah dan tidak mengambil masa yang lama kerana pasukan penyelamat berjaya mengesan kedudukan SUV berkenaan yang berada 15 meter dari lokasi ia terhumban ke dalam laut dengan kedalaman kira-kira 15 meter.

Kereta Mazda CX-5 itu dikatakan telah dipandu oleh Moey Yun Peng, 20, seorang penuntut kolej swasta di sini yang gagal mengawal kenderaan itu sebelum terhumban ke laut setelah berlanggar dengan sebuah kereta lain jenis Toyota Vios di jambatan berkenaan.

Sementara itu, pemandu Toyota Vios yang berumur 21 tahun dikenal pasti sebagai seorang pekerja salon rambut mengalami kecederaan dan kini masih dirawat di sebuah hospital swasta di Bayan Baru.

– BERNAMA


Pengarang :