Selangorkini
NASIONAL

JAKIM lulus 7,204 sijil halal sehingga Januari

KUALA LUMPUR, 29 JAN: Sekurang-kuranynya 7,204 sijil halal diluluskan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kepada syarikat sehingga Januari tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof berkata, JAKIM turut membuka peluang pensijilan antarabangsa untuk pengilangan kontrak dan kilang di luar negara untuk mendapatkan pensijilan halal Malaysia.

Beliau berkata, JAKIM juga mengiktiraf 75 Badan Persijilan Halal Luar Negeri serta Pihak Berkuasa Halal dari 43 negara.

“Industri halal telah menarik minat di seluruh dunia, bukan hanya negara Islam, malahan negara-negara lain yang mempunyai penduduk Islam.

“Pengguna tertarik terhadap produk halal kerana ia mengesahkan bahawa penyediaan makanan adalah selamat dan bersih untuk dimakan,” katanya kepada pemberita pada prapelancaran Sidang Kemuncak Halal Global (GHas) 2019 bertema Halal Menghubungkan Dunia, semalam.

Mujahid berkata, GHas merupakan nama baharu bagi acara tahunan itu yang sebelum ini dikenali sebagai Minggu Halal Dunia yang berlangsung di Grand Hyatt Hotel, Kuala Lumpur dan Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), pada 1 hingga 6 April ini.

GHas juga akan diselaraskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan diketuai JAKIM.

Bagi GHas 2019, Mujahid berkata penganjur menyasarkan 3,000 peserta dari 130 negara.

“Acara itu membabitkan enam program utama, dengan empat daripadanya dipelopori oleh JAKIM.

“Acara ini termasuk program pembangunan kapasiti latihan halal antarabangsa, konvensyen badan pensijilan halal, perhimpunan agung halal antarabangsa dan Kongres Antarabangsa Halal Global,” katanya.

Dua lagi acara ialah Persidangan Halal Dunia yang akan dianjurkan oleh Perbadanan Pembangunan Industri Halal dan Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia.

— BERNAMA


Pengarang :