AGAMA SELANGOR

Restoran kelirukan pelanggan dengan ayat Al-Quran dan gantung azimat

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 7 JAN: Pemeriksaan bersepadu Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap sebuah premis makanan di Seksyen 25, di sini, mendapati premis terbabit melakukan beberapa kesalahan termasuk mengelirukan orang ramai dengan menggantung ayat al-Quran, di premis terbabit.

Timbalan Pengarah Operasi JAIS, Salwana Ahmad Dahlan berkata, pemeriksaan membabitkan Bahagian Pengurusan Halal JAIS, Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan JAIS dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna di premis yang tidak memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) itu mendapati premis terbabit turut menggantung bungkusan kain berwarna kuning yang dipercayai tangkal atau azimat.

“Pemeriksaan ini dijalankan ekoran terdapatnya aduan awam yang tular di laman sosial Whatsapp dan Facebook kerana mengelirukan masyarakat beragama Islam dengan menggantung ayat al-Quran di dalam premis dan tulisan jawi, pada papan tanda perniagaan.

“Hasil pemeriksaan mendapati bahawa di dalam sijil pendaftaran syarikat Suruhanjaya Syarikat Malaysia, maka premis itu adalah pemilikan perkongsian antara dua individu dengan seorang beragama Islam dan seorang lagi bukan Islam,” katanya pada satu kenyataan media, di sini, hari ini.

Salwana berkata, JAIS juga mendapati hanya dua pekerja premis terbabit beragama Islam.

Katanya, premis itu turut memperoleh bekalan bahan mentah seperti daging kambing daripada pembekal yang tidak memiliki SPHM yang sah.

Premis itu turut menjual makanan daripada pembekal luar yang menggunakan logo halal ‘generic’ yang tidak diiktiraf pada pembungkus produk.

Selain itu, tahap kebersihan premis itu juga berada pada tahap yang sangat tidak memuaskan seperti meletakkan bahan mentah di atas lantai dan tidak menggunakan perangkap minyak (gris trap) seperti yang diisyaratkan Pihak Berkuasa Tempatan.

“Tindakan sudah diambil oleh Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan JAIS di bawah peruntukan Seksyen 10(a) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 kerana menghina agama Islam atau menyebabkan agama Islam dipandang hina dan pemilik diarah hadir memberi keterangan, di ibu pejabat JAIS.

“Pemilik juga diarah untuk tidak menggantung ayat al-Quran di dalam premis dan tidak menjual makanan yang menggunakan logo halal yang tidak diiktiraf,” katanya.

Kegagalan mematuhi arahan itu akan menyebabkan pemilik boleh dikenakan tindakan di bawah Perintah Perihal Dagangan (takrif halal) Akta Perihal Dagangan 2011.


Pengarang :