Bomba padam hampir 85 peratus kebakaran Gunung Baling | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Bomba padam hampir 85 peratus kebakaran Gunung Baling

ALOR SETAR, 9 FEB: Hampir 85 peratus kebakaran yang dikesan di Gunung Baling, Baling yang berlaku sejak empat hari lalu telah berjaya dipadamkan sehingga kini, kata Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Baling, Mohd Jamil Mat Daud.

Bagaimanapun, katanya, sekiranya keadaan cuaca hari ini panas dan angin kuat ada kemungkinan api yang telah dipadam marak semula.

“Sehingga kini, hampir 85 peratus kebakaran berjaya dipadamkan dengan menggunakan jalan darat dan udara serta operasi pagi ini yang bermula jam 7.30 pagi hanya mengesan beberapa titik kecil kebakaran yang jumlahnya semakin berkurangan.


“Kita juga mengesan satu titik kebakaran yang menghala ke arah kuari Gunung Baling tapi masih dalam keadaan terkawal,” katanya hari ini, lapor BERNAMA.

Mohd Jamil berkata, penggunaan helikopter MI-17 milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) masih diteruskan bagi memadam kebakaran menerusi pelepasan ‘water bombing’ dari udara.

Katanya, sehingga jam 9 pagi tadi sebanyak tujuh beg ‘water bombing’ telah dilepaskan ke lokasi kebakaran di gunung itu.

“Selain itu, anggota bomba menggunakan ‘fire beater’ dan ‘jet shooter’ untuk membantu memadamkan kebakaran kecil yang turut dibantu anggota daripada agensi penguatkuasa yang lain,” katanya.

Punca kebakaran itu yang bermula Rabu lalu belum dikenal pasti, namun bomba tidak menolak kemungkinan ia disebabkan aktiviti pendakian.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next