Afrika bakal jadi pengguna minyak sawit kedua terbesar dunia | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Afrika bakal jadi pengguna minyak sawit kedua terbesar dunia

PETALING JAYA, 13 MAC: Pertumbuhan ekonomi dan perbandaran kini meningkatkan permintaan ke atas makanan di Afrika, sekali gus benua itu berpotensi menjadi pasaran baharu bagi pengeksport minyak sawit Malaysia.

Pengasas dan Pengarah Global Farm Trade, Sandeep Singh berkata, penduduk di benua itu dijangka meningkat menjelang 2030, dan Afrika akan mengalahkan India dengan menjadi pengguna kedua terbesar minyak sawit dunia selepas China.

“Mereka semakin dekat (mencapai tahap itu) memandangkan tiada ladang sawit utama di sana.


“Kita ada kelebihan untuk menembusi pasaran ini dan mempromosi ‘minyak serba guna’ ini menerusi usaha sama dengan menjadikan Togo, sebagai contoh, sebagai pintu masuk strategik ke Afrika Barat ,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam pembentangan pada forum pasaran yang dihoskan Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC), di sini hari ini.

Forum setengah hari bertajuk ‘Memerangi Cabaran, Mengoptimumkan Peluang’, itu bermatlamat untuk membantu ahli industri mendapatkan pemahaman lebih baik berkenaan pelbagai perkembangan yang memberi kesan kepada eksport minyak sawit.

Sandeep berkata, import minyak sawit kini sebahagian besarnya adalah dari Togo dan Benin, ekoran duti importnya yang lebih rendah.

“Ia dekat dengan pasaran besar seperti Nigeria, Ghana, Ivory Coast, Burkina Faso dan Niger, yang membentuk sebahagian besar daripada permintaan serantau,” katanya.

Sementara itu, Perunding Perladangan dan Pengarah Ganling Sdn Bhd, Ling Ah Hong berkata, pengeluaran minyak sawit mentah tahun ini tidak akan berkurangan, dan akan memberi impak ke atas harga komoditi itu.

“Stok perlu diturunkan kepada 2.4 juta tan daripada 3.05 juta tan pada masa ini, suatu angka yang masih tinggi di atas garis trend.

“Kami menjangkakan stok akan menyederhana pada separuh pertama 2019 ekoran permintaan lebih baik dan pengeluaran lebih rendah secara bermusim,” katanya.

Ling berkata, kemunculan fenomena cuaca El Nino dijangka lemah dan terlalu lewat untuk menjejaskan pengeluaran minyak sawit pada 2019, dengan keadaan cuaca baik dalam tempoh 24 bulan lalu akan menjadi kondusif untuk pertumbuhan minyak sawit dan bekalan.

Beliau mengunjurkan pengeluaran Malaysia akan mencecah 20.2 juta tan tahun ini (meningkat 3.5 peratus) manakala pengeluaran Indonesia mencapai 42.4 juta tan (+7 peratus).

Berkenaan harga MSM pada masa depan, beliau berkata, ia dijangka tidak banyak berubah antara RM2,000 setan dan RM2,500 setan dan mungkin menjadi tidak menentu, didorong terutama berita berkaitan permintaan seperti penggunaan biodiesel serta belian pengimport utama seperti China juga India. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next