Belanja 80 peratus gaji untuk orang miskin, guru terima RM4 juta | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Zaim Badrul Hisham

Belanja 80 peratus gaji untuk orang miskin, guru terima RM4 juta

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SHAH ALAM, 27 MAC: Seorang guru dari pedalaman Kenya menerima anugerah US$1 juta (RM4 juta) kerana bermurah hati membelanjakan 80 peratus gajinya untuk orang miskin.

Peter Tabichi menerima wang itu daripada yayasan pendidikan Varkey Foundation dari London melalui Hadiah Guru Sejagat pada Ahad lalu di Dubai, lapor CNN.


Guru matematik dan fizik itu, mengajar di Kampung Pwani yang terletak 184 kilometer di barat laut Nairobi, berbekal sebuah komputer dan sambungan internet yang lemah.

Nisbah murid dan guru di sekolah itu sangat besar iaitu 58 orang bagi setiap tenaga pengajar. Kebanyakan murid pula daripada keluarga miskin dan sebahagian mereka adalah anak yatim.

Menurut maklumat Tabichi di lamab sesawang yayasan terbabit, beliau mengambil bahan pengajarannya melalui kafe siber.

Sebagai guru pembimbing kelab sains di sekolahnya, beliau berjaya membantu muridnya memenangi pertandingan kebangsaan dan antarabangsa.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next