Krisis perdagangan AS-China tak jejas penyertaan China dalam MIHAS 2019 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Krisis perdagangan AS-China tak jejas penyertaan China dalam MIHAS 2019

KUALA LUMPUR, 2 MAC: Penyertaan pempamer China dalam Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) yang dijadualkan pada 3 hingga 6 April depan, tidak akan terjejas oleh perang perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China yang berterusan.

Sebaliknya, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), Datuk Wan Latiff Wan Musa berkata, wujud penambahan sebanyak 22 peserta China dalam acara terbabit, sehingga menjadikan China sebagai negara ketiga terbesar mengambil bahagian selepas Thailand (29 pempamer) dan Korea Selatan (26 pempamer).

“Pempamer China sentiasa menjadi antara peserta terbesar di MIHAS.


“Bukan semua mengenai perang perdagangan AS-China akan menjadi negatif. Ia boleh memberi impak positif serta membolehkan Malaysia menjadi alternatif kepada pengimport China yang terjejas akibat tarif 25 peratus yang dikenakan AS,” katanya dalam taklimat media mengenai MIHAS 2019 hari ini, lapor BERNAMA.

Wan Latiff berkata, kira-kira 1,000 pempamer dijangka menyertai edisi ke-16 MIHAS di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia pada tahun ini.

“Peneraju tempatan terdiri daripada 64 peratus, bakinya adalah peserta luar negara, kebanyakannya terbabit dalam sektor makanan dan minuman,” katanya.

Wan Latiff menegaskan bilangan pembeli Jepun yang akan menyertai sesi padanan perniagaan- Program Penyumberan Antarabangsa (INSP) – yang berlangsung sempena MIHAS 2019, juga telah melonjak tiga kali ganda kepada 13 peserta berbanding hanya lima syarikat pada tahun lalu, menjelang Olimpik Tokyo 2020.

Beliau berasa teruja melihat peningkatan itu memandangkan MATRADE telah bekerjasama dengan rakan kongsinya di Jepun, Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (JETRO), selama beberapa tahun untuk mempromosikan industri halal.

Sementara itu, beliau menggesa peneraju industri halal tempatan untuk mengambil kesempatan daripada MIHAS 2019, yang digelar sebagai pameran perdagangan halal terbesar di dunia, bagi mengembangkan lagi perniagaan mereka.

Katanya, pelbagai program, termasuk enam persidangan dan lebih daripada 35 seminar akan diadakan sempena acara terbabit. Ia merangkumi Forum Inovasi Halal oleh World Startup Festival, Persidangan Pelancongan Islam oleh Pusat Pelancongan Islam dan HalalTrip serta termasuk Hari Kerjaya Halal.

MIHAS 2019 dihoskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan dianjurkan oleh MATRADE.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next