SELANGOR SUKANKINI

NGU INPENS bangkit juarai Wakandisk Ultimate Challenge 2019

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 18 MAC: Pasukan NextGen Ultimate (NGU) yang mewakili Kolej Antarabangsa INPENS (INPENS) mempamerkan aksi cemerlang apabila menjuarai Wakandisk Ultimate Challenge 2019 selepas bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan wakil UiTM Rembau, Panthera Ultimate 6-5 dalam saingan akhir yang berlangsung, di Padang Tualang, UiTM Dengkil, pada 16 Mac lalu.

Kapten Pasukan NGU, Mohammad Aizzuddin Safri berkata, beliau gembira dengan kemenangan yang diraih memandangkan ini merupakan penyertaan sulung NGU dalam pertandingan luar INPENS.

Lebih membanggakan, pasukan bimbingan Adi Asymawi itu baru ditubuhkan dua bulan lalu dan menjalani latihan intensif setiap petang sebagai persediaan pertandingan.

“Selepas ini, NGU akan menyertai lebih banyak pertandingan sama ada di peringkat IPT atau nasional. Kami akan berusaha sebaiknya mengharumkan nama INPENS, sekali gus membawa imej bahawa pelajar INPENS bukan sahaja berkebolehan dalam bidang TVET, malahan kami mempunyai keupayaan bersukan setaraf IPT lain,” katanya.

Wakandisk Ultimate Challenge 2019 disertai lapan pasukan daripada pelbagai intitusi pengajian seluruh Malaysia.

Sukan piring terbang yang turut dikenali sebagai ‘frisbee’ ini juga adalah sukan terbaru yang diperkenalkan di INPENS dan mendapat sambutan menggalakkan dengan penyertaan lebih 40 pelajar sejak ditubuhkan, hujung Januari lalu.


Pengarang :