Jerebu: Kementerian pantau kawasan pelancongan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Jerebu: Kementerian pantau kawasan pelancongan

PUTRAJAYA, 18 MAC: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya sedang mengikuti rapat keadaan cuaca semasa di kawasan tarikan pelancongan seperti di Banting, Selangor dan Rompin, Pahang yang masing-masing mencatatkan kualiti udara tidak sihat, kata Menterinya, Datuk Mohamaddin Ketapi.

“Saya menyarankan orang ramai dan pelancong mendapatkan maklumat terkini berkenaan jerebu di laman sesawang indeks udara di http://apims.doe.gov.my. ,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini, lapor BERNAMA.

Menurut Indeks Pencemaran Udara (IPU) sehingga jam 3 petang ini, Banting mencatatkan bacaan 104 manakala Rompin 176.


IPU antara 0 dan 50 adalah baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 hingga 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas (berbahaya).

Mohamaddin menggesa operator pelancongan supaya memberi peringatan kepada pelancong berhubung situasi semasa dan menyalurkan bantuan topeng mulut jika perlu.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next