NASIONAL

Operasi Perdana AADK: Lelaki cuba suap pegawai ditahan

KUALA LUMPUR, 30 MAC: Seorang pemandu teksi yang cuba memberi suapan kepada pegawai Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) bagi mengelakkan ujian air kencing dan seorang wanita berusia 55 tahun antara yang ditahan dalam Operasi Perdana AADK Daerah Brickfields, bermula semalam.

Ketua Pegawai AADK Daerah Brickfields, Muhamad Afiq Rajali berkata, operasi yang berakhir awal pagi ini dijalankan di kawasan perumahan Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinci, PPR Kampung Limau, PPR Sri Pantai dan Kondo Rakyat yang merupakan kawasan kempen Perangi Dadah Habis-Habisan.

“Mereka yang ditahan berusia berusia 16 hingga 55 tahun itu positif ujian air kencing dadah jenis syabu, ganja dan heroin.

“Mereka akan direman selama dua minggu di lokap AADK bagi siasatan lanjut,” katanya kepada pemberita selepas tamat operasi di pejabat AADK Daerah Brickfields, di sini, hari ini.

Operasi terbahagi kepada dua fasa iaitu fasa pertama dari 9 pagi hingga 1 tengah hari semalam dan fasa kedua bermula 9 malam hingga jam 1.30 pagi tadi.

Beliau berkata, operasi fasa kedua yang disertai 11 pegawai dan anggota AADK Daerah Brickfields di PPR Seri Pantai berjaya menahan 25 individu.

Katanya, operasi itu turut mendapat kerjasama 20 pegawai dan anggota Dewan Bandaraya Kuala Lumpur cawangan Bukit Bintang, cawangan Lembah Pantai, Jabatan Perumahan dan Unit Bantuan Khas.

“Lagipun, ini bukan kali pertama PPR Seri Pantai ini diserbu pihak kami. Malah, kami juga menahan seramai 20 individu positif dadah di kawasan yang sama minggu lalu,” katanya.

Muhamad Afiq berkata, operasi itu berdasarkan hasil risikan pihaknya dan maklumat orang awam.
— BERNAMA


Pengarang :