RM4 juta atasi masalah hakisan Pantai Jengkok | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nadiah Zamlus

RM4 juta atasi masalah hakisan Pantai Jengkok

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 19 MAC : Sebanyak RM4 juta dianggarkan bagi kos kawalan hakisan Pantai Jengkok di Sungai Pelek, Sepang.

EXCO Insfrastruktur dan Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir. Izham Hashim berkata, lawatan tapak sudah dilakukan pada 31 Januari lalu ke lokasi hakisan yang terjejas teruk.


“Kejadian berlaku di penempatan rumah rayau orang asal sepanjang 800 meter dan jarak hakisan ke pantai isejauh 100 meter,” katanya ketika Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Tanjung Sepat, Borhan Aman Shah berkenaan tindakan Kerajaan Negeri bagi mengawal hakisan yang berlaku di Pantai Jengkok, Sungai Pelek.

Katanya, hakisan berkenaan mengakibatkan kerosakan harta benda kepada masyarakat orang asal di kawasan terbabit.

Izham berkata, pada masa sama, Jabatan Pengairan Selangor (JPS) sudah mengemukakan permohonan kepada JPS Malaysia sebanyak RM80 juta bagi mengatasi masalah hakisan.

“Kemudiannya, permohonan itu diluluskan dengan anggaran kos RM40 juta yang melibatkan empat daerah iaitu Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang dan Kuala Langat.

“Namun begitu, permohonan bagi Sepang tidak diluluskan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next