SELANGOR

Najwan mahu wujud lebih banyak perpustakaan komuniti

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 24 APRIL: Ahli Dewan Negeri (ADN) Kota Anggerik, Najwan Halimi berhasrat membina lebih banyak perpustakaan komuniti di kawasannya, sebagai galakan membaca dalam kalangan masyarakat.

Beliau turut merancang membina perpustakaan komuniti di beberapa pangsapuri kos rendah di DUN terbabit bagi kemudahan penduduk yang tinggal jauh dan tiada pengangkutan.

“Di DUN Kota Anggerik, kita ada beberapa kawasan perumahan kos rendah terutama di Bukit Subang, iaitu Pangsapuri Melati untuk kita buka satu perpustakaan komuniti di situ.

“Hal ini sudah dibincangkan dengan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (Mastura Muhamad) dan mereka akan mengenal pasti sama ada kawasan itu sesuai untuk dibangunkan perpustakaan komuniti,” katanya kepada SelangorKini.

Najwab berkata, pihaknya turut bercadang mewujudkan perpustakaan mini di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Kota Anggerik, pada masa akan datang.

“Saya bercadang mahu melaksanakan perpustakaan mini di ruang legar PKM DUN Kota Anggerik kerana apabila orang ramai datang sementara menunggu giliran berurusan, mereka boleh luangkan masa dengan membaca naskhah yang terdapat di situ,” katanya.


Pengarang :