Israel larang bahan api, gas masuk Gaza | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Israel larang bahan api, gas masuk Gaza

BAITULMAQDIS, 6 MEI: Pihak berkuasa Israel melarang bahan api dan gas dibawa masuk ke Semenanjung Gaza yang diduduki rejim zionis itu, berikutan peningkatan keganasan baru-baru ini, lapor agensi berita Anadolu.

“Semua import bahan api ke Semenanjung Gaza melalui Persatuan Kemanusiaan Kerem Shalom akan dihentikan,” kata Penyelaras Aktiviti Kerajaan di Wilayah (Palestin) Mejar Jeneral Kamil Abu Rukun dalam satu kenyataan, semalam.

“Israel tidak akan membenarkan diesel dan petrol dibawa masuk ke Semenanjung Gaza melalui persimpangan Kerem Shalom esok,” kata pegawai Israel itu.


Katanya, langkah itu diambil sebagai tindak balas terhadap bedilan roket dan peluru mortar yang disasarkan kepada pihak Israel.

Sejak Sabtu, 25 Palestin termasuk dua wanita hamil dan dua bayi terkorban, manakala lebih 100 yang lain cedera akibat serangan udara Israel.

Keganasan memuncak di semenanjung itu apabila empat Palestin termasuk seorang remaja terbunuh dan 51 orang cedera selepas tentera Israel menyerang kubu Hamas pada Jumaat.

– BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next