GLOBAL

Pilpres 2019: 22 Mei yang mendebarkan

JAKARTA, 18 MEI: Pada 22 Mei ini, Komisi Pemilihan Umum (KPU) akan mengumumkan keputusan Pilihan Raya Presiden Indonesia (Pilpres) 2019, yang dilihat mendebarkan, lebih kepada hal berkaitan keselamatan dan ketenteraman awam daripada hasil keputusan Pilpres itu.

Ramai pemerhati politik melihat Presiden Joko Widodo (Widodo) tidak bermasalah langsung untuk mempertahankan jawatannya itu untuk penggal kedua.

Persoalannya kini lebih kepada debaran keselamatan di Indonesia, ketika pencabarnya Prabowo Subianto telah menolak proses pengiraan undi Pilpres, yang didakwanya berlaku penipuan.

Sekalipun warga Indonesia menjalani ibadat puasa Ramadan dengan tenang ketika ini, namun pemerhati politik dan pasukan keselamatan bimbang dengan gesaan pihak-pihak tertentu untuk mengadakan demostrasi membantah keputusan Pilpres itu.

Lebih 30,000 anggota polis dan tentera Indonesia diarah meningkatkan pengawasan yang lebih ketat di ibu kota Jakarta, berikutan kebimbangan berlakunya kejadian yang tidak diingini.

Setakat semalam, Densus 88 atau Pasukan Polis Khas Anti Keganasan Indonesia, telah menahan 29 suspek yang dipercayai merancang untuk melakukan serangan bom pada 22 Mei ini.

Menurut kenyataan polis Indonesia, semua suspek itu ditahan di Jakarta, Bekasi, Karawang, Tegal, Nganjuk, Bitung dan Bogor, dan Densus 88 turut merampas pelbagai senjata seperti senapang, peluru, bom, pisau dan, panah dan risalah jihad.

Berdasarkan laman rasmi KPU, setakat tengah hari ini, proses pengundian telah berjaya menyelesaikan kiraan di 714,781 daripada 813,350 Tempat Pembuangan Suara atau pusat pengundian.

Jokowi dan pasangannya untuk jawatan naib presiden, Ma’ruf Amin selesa mendahului dengan kelebihan 15.7 juta undi, mengatasi pencabarnya Prabowo dan pasangannya, Sandiaga Uno.

Pada 17 April lepas, sebanyak 77.5 peratus daripada 192,828,520 pengundi yang layak, mengundi pada Pilihan Raya Umum Indonesia (Pemilu 2019). – BERNAMA


Pengarang :