BERITA UTAMA

75 projek perkilangan diluluskan suku tahun 2019

SHAH ALAM, 31 JULAI: Sebanyak 75 projek perkilangan di Selangor diluluskan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) membabitkan nilai pelaburan RM1.521 bilion, bagi tempoh Januari sehingga Mac tahun ini.

EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana, Dato’ Teng Chang Khim berkata, daripada jumlah itu, sebanyak RM954,109,774 adalah pelaburan tempatan dan RM567,463,792 pelaburan asing.

“Sebanyak 51 projek adalah projek baru dengan nilai pelaburan RM1,126,208,695 dan bakinya adalah projek pembesaran atau kepelbagaian dengan nilai pelaburan RM395,364,871.

“Usaha menarik pelaburan ke negeri ini dilaksanakan secara berterusan dan Kerajaan Negeri melalui Invest Selangor merangka pelbagai strategi membabitkan jangka pendek dan jangka panjang,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Sungai Burong, Dato’ Mohd Shamsudin Lias, pada sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Chang Khim berkata, strategi jangka masa pendek adalah menjenamakan dan mempromosikan kawasan perindustrian yang berpotensi melalui media cetak atau elektronik.

Selain itu, katanya, pengemaskinian dan penyediaan buku panduan pelaburan bagi membantu pihak industri menyelesaikan isu berbangkit dan mengadakan mesyuarat Industrial Park Management Committe di setiap Pihak Berkuasa Tempatan.

“Bagi strategi jangka masa panjang, kita melaksanakan perancangan pelan strategik sektor perindustrian, meningkatkan usaha promosi dan mewujudkan jaringan hubungan dengan agensi berkaitan.

“Kita juga mencadangankan pengkelasan kawasan perindustrian mengikut standard perindustrian luar negara dengan menyediakan kawasan kondusif mengikut keperluan,” katanya.


Pengarang :