MAKKAH, 29 Julai — Abdullah Ralmastan, 61, (kiri) serta isterinya Ludia Salleh, 58, (kanan) merupakan jemaah haji dari Tawau Sabah berkongsi pengalaman mereka menyimpan wang dan mengerjakan haji kepada Bernama hari ini. Abdullah, seorang pesara polis, berkata menyimpan wang untuk mengerjakan haji memerlukan disiplin tersendiri dan amat berlainan daripada cara menyimpan wang simpanan untuk masa hadapan atau hari-hari memerlukan. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
RENCANA

Simpan Tabung Haji, jangan keluar-keluar

MAKKAH, 29 JULAI: “Masuk Tabung Haji bah, jangan keluar-keluar sudah,” pesan Abdullah Ralmastan, jemaah haji dari Tawau, Sabah apabila ditanya cara beliau dan isteri, Ludia Salleh menyimpan wang untuk mengerjakan rukun Islam kelima itu.

Abdullah, 61, seorang pesara polis, berkata menyimpan untuk mengerjakan haji memerlukan disiplin yang tersendiri dan amat berlainan daripada cara menyimpan wang simpanan untuk masa hadapan atau hari-hari memerlukan.

“Duit yang kita simpan itu kita anggap bukan duit kita sendiri, duit itu suatu pengorbanan untuk kita melaksana suruhan Allah. Tetapkan niat dan berdoa selalu kepada Allah, ini duit untuk pengorbanan aku pergi haji, mohon pada Allah cukup semua.

“Saya tahu bukan senang kerana kita sentiasa mahu guna wang untuk keluarga dan macam-macam, tetapi jika tetapkan niat Allah akan tolong kita, tetapkan hati masuk jangan keluar-keluar sudah,” katanya kepada Bernama.

Musim haji tahun ini menyaksikan 30,200 jemaah haji Malaysia bakal mengerjakan Rukun Islam kelima itu dibantu 640 petugas TH.

Abdullah berkata beliau dan isterinya, Ludia, 58, mula menyimpan di Lembaga Tabung Haji (TH) sejak 2003 dan menasihatkan golongan muda di tanah air supaya mula menyimpan pada usia muda.

Ditanya tentang perjalanan ibadah dan kehidupannya di sini, beliau berkata sememangnya persekitaran di sini amat berbeza dengan tempat tinggalnya di Tawau, namun TH serta jemaah haji lain banyak membantunya dalam menyesuaikan diri.

“Ada sedikit terkejut tetapi saya dan isteri amat gembira di sini, Tabung Haji amat membantu kami dengan makanan pun bagus, perkhidmatan semua bagus. Arahan dimaklumkan kepada jemaah oleh Tabung Haji pastikan keselamatan dan kita selesa.

“Jauh dari rumah di Sabah memang rindu sama anak-anak semua, tetapi di sini segala-gala rahmat, kita sendiri rasa atas diri kita sendiri. Anak-anak dan keluarga di Sabah jangan risau, kami baik saja di sini,” katanya yang mempunyai empat orang anak berusia 23 hingga 42 tahun.

-BERNAMA


Pengarang :