Pakaian tradisional masyarakat Sarawak juga dipamerkan.
PENDAPAT RENCANA

Muzium Tekstil simpan khazanah busana

Oleh NAZWIN NAZRI

Foto NAZIRUL ROSELAN

TEKSTIL Melayu suatu masa dahulu sangat terkenal dan menjadi salah satu komoditi dagangan utama semasa Melaka diangkat sebagai pelabuhan terpenting pada abad ke-15.

Malah, pada masa itu, hanya orang kenamaan yang mampu memakainya sambil dilengkapi pelbagai jenis aksesori antaranya dokoh tiga tingkat, pending berserta tali pinggang dan perhiasan diri yang lain seperti gelang mahu pun cucuk sanggul emas atau bertahtakan permata.

Namun keagungan itu tidak bertahan lama sehingga generasi masa kini tidak mengenali busana tradisional, jenis-jenis kain yang dihasilkan masyarakat terdahulu serta perhiasan yang dipakai sebagai lambang kemegahan atau status sosial. Penghasilan busana kontemporari juga menenggelamkan pakaian tradisional berkenaan.

Bagi mengelakkan busana tradisional Melayu ditelan zaman di samping memperkenalkannya kepada generasi masa kini, Jabatan Muzium Malaysia menyimpan dan mempamerkannya di Muzium Tekstil Negara.

Bertempat di Bangunan JKR 26 di Lot 50 Seksyen 70, Jalan Sultan Hishamuddin, Kuala Lumpur, muzium yang dibuka kepada orang ramai bermula 9 Januari 2010 ini menjejak aliran dan perkembangan tekstil yang telah membentuk gaya hidup masyarakat Malaysia sejak zaman pra-sejarah hingga kini.

Koleksi barangan kemas dan alat perhiasan peribadi yang dipakai generasi dahulu

Pengunjung dapat melawat empat galeri yang mempamerkan koleksi tekstil tersohor, aksesori dan pakaian selain turut diserikan dengan persembahan multimedia yang menonjolkan teknik-teknik penghasilan tekstil di Malaysia.

Galeri Pohon Budi mempamerkan asal-usul tekstil dari zaman pra-sejarah serta perkembangan yang dialami. Di sini turut dipamerkan peralatan, bahan dan teknik tradisional pembuatan tekstil.
Pertunjukan video yang disediakan pihak muzium memberi pendedahan kepada pengunjung tentang proses penghasilan tekstil antaranya keringkam, songket dan pua kumbu.

Galeri Pelangi pula mempamerkan koleksi warisan terpilih seperti jenis pakaian yang dipakai oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia antaranya pakaian yang dipakai masyarakat Baba Nyonya dari Melaka serta pelbagai pakaian dari suku kaum etnik di Sabah dan Sarawak.

Menjengah ke aras satu muzium pula, pengunjung berpeluang melihat warisan songket Melayu termasuk koleksi kain tenun, kain berayat, songket tenggarung dan lain-lain lagi di Galeri Teluk Berantai.

Di aras sama, Galeri Ratna Sari mempamerkan koleksi barangan kemas dan alat perhiasan peribadi yang dipakai generasi dahulu. Antara barang yang dipamerkan ialah anting-anting, pin rambut, gelang tangan dan gelang kaki, cucuk sanggul, keris, tengkolok serta aksesori yang dipakai oleh pelbagai etnik di seluruh Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, tekstil Melayu merujuk kepada kain-kain tenunan yang dihasilkan orang Melayu termasuklah seluruh penduduk peribumi di Kepulauan Melayu dan diaspora serumpun.

Kain songket yang dikenali sebagai kain belatak dan kain berturus pula ditenun orang Melayu Sarawak kerana ia dianggap warisan kesultanan Brunei.

Pada masa dahulu, tekstil Melayu sangat terkenal dengan ragam hiasnya seperti tekatan, kelingkan, gerus dan telepuk yang dihasilkan bagi menghiasi permukaan kain dengan corak-corak daripada benang emas dan perak atau kertas emas.

Kebanyakan tekstil Melayu dipakai ketika menghadiri majlis rasmi dan perayaan oleh orang-orang kenamaan seketika dahulu. Pada hari ini, kain-kain ini telah diterima pakai oleh semua lapisan masyarakat dan terdapat banyak rekaan fesyen moden untuk perkahwinan, perayaan atau majlis rasmi.

Seperti alat telekomunikasi, tekstil juga berkembang pesat. Evolusi tekstil di Malaysia bermula daripada dedaun, kulit kayu dan jalinan bahan-bahan yang ditemui di persekitaran sebelum dipengaruhi budaya Dong Son dari Vietnam yang mewujudkan aktiviti tenunan pada tahun 300 sebelum Masihi.

Kepintaran masyarakat Melayu dalam memproses, mewarna dan menenun melahirkan tenunan yang sangat indah dan cantik antaranya kain limar, songket, limar tenggarung, limar berayat, tenun, corak Muar serta mastuli.

Kain-kain bercorak pula dikenali sebagai kain batik kotak dan kain pelangi yang diperkenalkan pada awal 1900-an oleh India diikuti batik cap lilin di Kelantan dan Terengganu pada era 1920-an.

Bangunan JKR 26 di Lot 50 Seksyen 70, Jalan Sultan Hishamuddin, Kuala Lumpur yang dijadikan Muzium Tekstil.

Kain pelangi merupakan tekstil popular sebagai pakaian harian dalam masyarakat Melayu. Malah, ketika pemerintahan Sultan Zainal Abidin II (1793-1808), kain pelangi yang menggunakan proses ikatan dan celupan, dihasilkan dengan meluas, sekali gus digunakan sebagai busana diraja dan golongan bangsawan kerajaan Melayu lama berikutan memiliki keistimewaan tersendiri.

Selain itu, kain berayat juga antara yang popular di zaman dahulu kerana menonjolkan elemen kaligrafi Islam dalam penghasilan tekstil. Ia lazimnya dipakai untuk melindungi diri si pemakai terutamanya di medan pertempuran.

Pameran Sulaiman Ghani

Bertempat di aras 1 juga, Galeri Saindera yang merupakan ruang pameran berkala mengetengahkan PAMERAN SULAIMAN GHANI: PENGGIAT SENI TEKSTIL. Pameran tersebut dibuka untuk kunjungan orang ramai selama tiga bulan iaitu dari 24 September hingga 24 Disember ini.

Pameran tersebut merupakan tanda penghargaan Jabatan Muzium Malaysia kepada Allahyarham Profesor Madya Sulaiman Nani @ Abd. Ghani atas jasa dan sumbangan beliau menaikkan industri pembuatan seni kraf tangan tekstil khususnya batik dan tenun ke peringkat yang lebih tinggi serta semakin diminati ramai.

Pameran ini mengetengahkan sebanyak 46 daripada 113 koleksi tekstil peribadi kepunyaan Abd. Ghani yang telah dihadiahkan oleh keluarga Allahyarham kepada Jabatan Muzium Malaysia pada 9 September tahun lalu.

Info Muzium Tekstil Negara

– Lokasi: 26, Jalan Sultan Hishamuddin, Kuala Lumpur
– Harga Tiket:
12 tahun ke atas: RM2
Warga emas: RM1
– Waktu Operasi: Isnin hingga Ahad (9 pagi – 6 petang)
(Tutup pada Hari Raya dan Solat Jumaat)
Hubungi: 03-2694 3457

* Rencana ini ihsan akhbar Wilayahku edisi 25-31 Oktober 2019


Pengarang :