Selangorkini
Datuk Seri Rina Harun (tiga, kiri) melihat cara pengukiran pada cenderahati menggunakan mesin ‘Laser Marking’ sambil diberi penerangan oleh Mohd Helmi Hasim (kiri) ketika mengadakan lawatan di tapak pameran usahawan Mara pada Majlis Ramah Mesra dan Ziarah Kasih Bersama Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, hari ini. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Lebih ramai hijrah rancak pembangunan luar bandar

PORT DICKSON, 12 JAN: Peningkatan pola penghijrahan penduduk bandar ke luar bandar mampu merancakkan usaha membangunkan kawasan luar bandar, sekali gus menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih memberangsangkan.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata pihaknya bersedia mendepani perubahan ini termasuk melaksanakan pelbagai pembangunan baharu serta penambahbaikan infrastruktur selain memudahkan usaha menarik pihak swasta untuk melabur di luar bandar.

“Berdasarkan laporan dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia, kadar migrasi dari bandar ke luar bandar meningkat kepada 19.5 peratus pada 2018 berbanding 4.2 peratus pada 2016.

“Manakala migrasi dari luar bandar ke bandar pula menunjukkan penurunan iaitu dari 15.2 peratus pada 2016 kepada 4.8 peratus pada 2018.

“Ini membolehkan usaha untuk membangunkan kawasan luar bandar terus dipergiat bahkan ia akan menjadi satu peluang untuk menarik lebih ramai pelabur untuk melabur di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Ramah Mesra dan Ziarah Kasih Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Rina berkata faktor persekitaran dan kemudahan asas yang semakin baik di luar bandar menjadi antara penyumbang kepada peningkatan migrasi ini.

Beliau berkata pihaknya akan terus berusaha menyediakan pelbagai kemudahan asas kepada masyarakat luar bandar bagi menyokong pembangunan ekonomi serta mewujudkan persekitaran kehidupan yang lebih menarik serta kondusif.

“Ia supaya kawasan luar bandar akan terus menjadi pilihan ramai untuk dijadikan sebagai tempat tinggal, bekerja, melabur dan destinasi pelancongan,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :