Selangorkini
Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan Pakej Rangsangan Selangor Prihatin 2.0 di kediaman rasmi Dato’ Menteri Besar, Shah Alam pada 1 April 2020. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
SELANGOR

RM100.7 juta untuk industri digitalisasi di Selangor

SHAH ALAM, 1 APRIL: Kerajaan Selangor memperuntukkan RM100.7 juta untuk industri digitalisasi bagi mengimbangi pentadbiran negeri ini ketika penularan wabak Covid-19, kata Dato’ Menteri Besar Selangor.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata digitalisasi membabitkan e-pembelajaran, Selangor Advance dan Inisiatif Digital Selangor Grab itu membuka peluang pekerjaan serta menjaga kebajikan pekerja sedia ada.

“RM700,000 dari jumlah itu dikhaskan untuk 250,000 murid tahun satu hingga pelajar tingkatan lima melalui proses e-pembelajaran dan diharap memberi manfaat kepada pelajar yang akan menghadapi peperiksaan besar.

“Kita harap anak Selangor berupaya belajar walaupun tidak hadir ke sekolah dan tanpa panduan guru kelas tambahan. Perkara ini akan diselaraskan Yayasan Selangor,” katanya selepas mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor Prihatin 2.0 di sini, hari ini.


Pengarang :