Orang ramai tidak seharusnya menjadikan pandemik Covid-19 ini sebagai alasan tidak melakukan ibadah. Foto: Arkib
AGAMA AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Solat tarawih di rumah jika PKP masih berjalan

SHAH ALAM, 2 APRIL: Solat tarawih tidak boleh dilaksanakan di masjid atau surau, sama seperti solat fardhu sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) belum berakhir, kata mufti Selangor.

Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid berkata orang ramai disarankan menunaikan solat sunat itu secara berjemaah atau bersendirian di rumah kerana ketika ini kesihatan lebih utama walaupun disunatkan beribadah.

“Selama ini penduduk Selangor yang bekerja hingga lewat malam menunaikan solat tarawih di rumah akibat kekangan kerja malah waktu menunaikan solat itu juga panjang.

“Jika ikut sejarah para sahabat nabi, mereka tunaikan tarawih di rumah. Buatlah dengan ikhlas kerana Allah,” katanya kepada Selangorkini hari ini.

Mohd Tamyes berkata orang ramai tidak seharusnya menjadikan pandemik Covid-19 ini sebagai alasan tidak melakukan ibadah.

“Kita usaha. Selagi ada niat beribadah walau tidak berjemaah, Allah ganti pahala yang sama,” katanya.

Pada 16 Mac lalu Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sepanjang PKP semua rumah ibadah hendaklah ditutup serta penangguhan semua aktiviti keagamaan di masjid dan surau termasuk Solat Jumaat.


Pengarang :