AGENDA NASIONAL

Anwar: Penjana patut bentang di Parlimen, ikut amalan demokrasi

SHAH ALAM, 7 JUN: Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) yang diumumkan perdana menteri kelmarin seharusnya dibentang di Parlimen, kata presiden KEADILAN.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sebagai negara demokrasi, langkah jangka pendek yang seakan-akan belanjawan tahunan perlu dibahas kerana membabitkan modal besar.

“Kalau kita bersikap rendah hati, tawaduk kita akan tahu benda ini perlu dibahaskan. Jika tak (bahas) rakyat tidak tahu…bantuan ini bagus.

“Yang penting tahap pelaksanaannya umpama mana sumber kita dapat. Memang kita kena berbelanja tapi dari mana (sumber)?,” katanya melalui siaran langsung di Facebook malam ini.

Jelas Ahli Parlimen Port Dickson lagi, sekiranya pelan tersebut dibahaskan, semua pihak dapat mengetahui bentuk pelaksanaanya.

“Supaya tak ada kebocoran, ketirisan dan dirompak…apakah sampai kumpulan sasar? Ini perlu dibahas atau dibuka meluas,” katanya.

Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 5 Jun lalu mengumumkan Penjana bernilai RM35 bilion, dengan RM 10 bilion merupakan suntikan fiskal langsung daripada kerajaan.

Bertemakan ‘Bersama Menjana Ekonomi’, terdapat 40 inisiatif disediakan dengan tiga teras utama iaitu memperkasakan rakyat, melonjak perniagaan dan merangsang ekonomi.


Pengarang :