Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sidang media khas selepas mengadap DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong di Hotel Le Meridien Kuala Lumpur pada 13 Oktober 2020. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Gerak reformasi pentadbiran, jangan khianat amanah rakyat

SHAH ALAM, 14 DIS: Reformasi institusi harus segera digerakkan menjadi lebih baik, bertanggungjawab dan tidak mengkhianati amanah serta kepentingan rakyat.

Ketua pembangkang berkata pentadbiran juga perlu tegas menolak amalan kerendahan akal budi dan adab budaya termasuk terhadap Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

“Saya mengambil maklum dan menjunjung tinggi titah Tuanku Sultan yang mutakhir ini memberi gesaan terkait salah guna kuasa, rasuah dan percaturan elit politik.

“Saya fikir ia tidak hanya terbatas pada situasi politik di Perak, malah peringkat persekutuan juga,” kata Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kenyataan semalam.

Tegasnya, negara perlu kembali ke landasan, garis besar perjuangan dan keabsahan selain menghentikan imej serta gelagat ahli politik yang rakus dan tamak haloba.

Pada 10 Disember, Sultan Perak bertitah pelantikan menteri besar negeri itu sebanyak tiga kali sejak Pilihan Raya Umum ke-14 bukan satu kejayaan tetapi cerminan kegagalan ahli politik mendapat sokongan padu.

Baginda bertitah keadaan itu bukan sejarah yang perlu dibanggakan dan menggesa kemelut kepimpinan kerajaan negeri yang tercetus awal bulan ini ditamatkan.

 


Pengarang :