Ahli Dewan Negeri Bandar Utama Jamaliah Jamaluddin menjawab pertanyaan media berkaitan projek penanaman semula pokok di SD20, Petaling Jaya pada 10 Februari 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

Dakwaan pengundi 18 tahun belum matang tidak rasional

SHAH ALAM, 30 MAC: Pandangan pihak tertentu yang mendakwa pengundi berusia 18 tahun belum matang dianggap tidak munasabah dan wajar.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Bandar Utama berkata perkara tersebut sepatutnya dibangkitkan sebelum parlimen meluluskan Rang Undang-Undang berkaitan dua tahun lalu.

“Tidak masuk akal kalau mahu tarik balik atau menangguhkannya dengan alasan diberi sedangkan pada usia itu ramai dalam kalangan generasi muda membuktikan kemampuan dalam bidang diceburi.

“Saya tidak faham mengapa ada pemimpin berkata begitu sedangkan ia (Undi-18) sudah disokong dan diluluskan majoriti ahli parlimen di Dewan Rakyat,” kata Jamaliah Jamaluddin ketika dihubungi SelangorKini.

Beliau turut menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tampil memberi penjelasan masalah teknikal dan pandemik Covid-19 sebagai faktor penangguhan pendaftaran pemilih serta kelayakan mengundi pada usia 18 tahun kerana telah memaklumkan akan menyelesaikannya selewat-lewatnya pada Julai ini.

“Selepas kelulusan dicapai, mereka (SPR) perlu memikirkan langkah untuk melaksanakannya tetapi sebaliknya berlaku dan tiada penjelasan apa kaitan isu pandemik dengan penangguhan tersebut,” katanya lagi.

Sebelum ini, SPR memaklumkan Undi 18 yang dijadual bermula Julai ini ditunda kepada 1 September tahun depan.

Pada 16 Julai 2019, Dewan Rakyat meluluskan RUU Perlembagaan (Pindaan) 2019 bagi menurunkan had usia mengundi, pendaftaran pengundi automatik dan menurunkan usia calon bertanding pilihan raya kepada 18 tahun.

Ia disusuli kelulusan Dewan Negara pada 25 Julai 2019, dengan majoriti dua pertiga.


Pengarang :