Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari bercakap kepada media selepas meninjau program Vaksin Selangor (Selvax) di Tropicana Gardens Mall, Petaling Jaya pada 30 Jun 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

MB ucap tahniah dua atlet para raih pingat emas

SHAH ALAM, 4 SEPT: Dato’ Menteri Besar mengucapkan tahniah kepada dua atlet para negara yang berjaya merangkul pingat emas di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 hari ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari menyifatkan kejayaan jaguh badminton Cheah Liek Hou dan lompat jauh Abdul Latif Romly sebagai membanggakan.

“Sekalung tahniah buat jaguh badminton para negara, Cheah Liek Hou yang berjaya menggenggam pingat emas Sukan Paralimpik Tokyo 2020! Beliau menjadi pemenang emas sulung dalam badminton yang pertama kali dipertandingkan dengan kemenangan straight set!

“Tahniah @LatifRomly berjaya merangkul pingat emas di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 sekaligus mempertahankan pingat yang dimenangi beliau di Rio 2016. Syabas Latif!,” tulisnya menerusi dua hantaran Twitter.

Dalam aksi akhir berlangsung di Stadium Kebangsaan Yoyogi, Liek Hou yang turun bagi kategori SU5 cemerlang apabila menewaskan pemain nombor satu dunia dari Indonesia Dheva Anrimusthi 21-18, 21-15.

Kemenangan pemain berusia 33 tahun itu lebih manis kerana ini adalah kali pertama sukan badminton dipertandingkan di temasya sukan terbesar dunia membabitkan orang kelainan upaya (OKU).

Sementara itu, Latif yang berusia 24 tahun menepati sasaran ditetapkan apabila melakukan lompatan sejauh 7.45 meter(m) pada percubaan kedua dalam aksi akhir di Stadium Olimpik Tokyo.

Setakat hari ke-11 temasya, Malaysia menghuni kedudukan ke-39 dengan mengumpul lima pingat iaitu tiga emas dan dua perak.


Pengarang :