Mohd Khairuddin Othman bercakap kepada media selepas majlis pelancaran Selangor Youth Skills 2021 di Dewan Jubli Perak, Shah Alam pada 20 Ogos 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMAEXCOSELANGOR

Pembangunan e-sukan dilancar Oktober untuk lahir pemain bertaraf antarabangsa

SHAH ALAM, 17 SEPT: Kerajaan Negeri akan melancarkan pembangunan e-sukan bagi melahirkan lebih ramai pemain e-sukan di peringkat Sukan Malaysia (Sukma) dan antarabangsa.

EXCO pembangunan generasi muda berkata program berkenaan akan diadakan pada Oktober depan melibatkan kerjasama dengan beberapa jurulatih berpengalaman.

“Pembangunan ini secara menyeluruh dengan membina dari segi akademik, kemahiran, fizikal. Kita bekerjasama dengan jurulatih dari UiTM (Universiti Teknologi Mara), APU (Asia Pacific University) dan Kolej Komuniti,” kata Mohd Khairuddin Othman ketika dihubungi SelangorKini.

Beliau berkata demikian berhubung perancangan Kerajaan Negeri dalam usaha melahirkan pemain e-sukan di peringkat antarabangsa.

Pada 24 Ogos, Mohd Khairuddin berkata Selangor turut menggorak langkah dengan memanfaat media sosial dengan menganjurkan program e-sukan yang bersesuaian dengan trend baharu.

“Antara program yang dianjurkan pada 2020 adalah E-Sports Fifa Piala Budak Kampung, Selangor Xtiv Virtual E-Sport dan Selangor Xtiv Virtual Run.

“Aktiviti lain adalah Gelanggang Selangor Martial Arts Virtual, Pro Club Super League, Selangor Xtiv Video Challenge dan Selangor FIFA Pro Club League 2020,” katanya.


Pengarang :