Kakitangan terminal bas memeriksa tiket penumpang ketika tinjauan di Terminal 17, Seksyen 17, Shah Alam pada 12 Oktober 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Rentas negeri peluang cari ibu kandung lepas 30 tahun terpisah

SHAH ALAM, 13 OKT: Kebenaran rentas negeri bermula Isnin dimanfaatkan seorang lelaki untuk mencari ibu dan bapa kandung selepas terpisah sejak 30 tahun lalu.

Chong Chuan Yuen, 39, mahu berbuat demikian awal tahun ini namun hasratnya terbantu susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Berbekalkan foto pasport ibunya dan maklumat dari keluarga angkat, Chuan Yen nekad meneruskan hasratnya meskipun tidak tahu situasi kedua orang tuanya.

“Saya amat merindui mereka walaupun tidak tahu keadaan semasa,” katanya ditemui di stesen bas Terminal 17 di sini semalam.

Mengimbau kenangan silam, dia yang dibesarkan keluarga angkat sejak usia sembilan tahun hanya berjumpa keluarga kandungnya ketika urusan jual beli kereta di Shah Alam puluhan tahun lalu.

“Selepas itu langsung tidak bertemu mereka sebelum saya diambil sebuah keluarga. Inilah masanya saya cari mereka semula setelah mendapat keizinan,” katanya yang akan bertolak ke Johor Bahru pagi Sabtu.

Chong Chuan Yuen, 39

Chuan Yen juga tidak sesekali melupakan keluarga angkat yang menjaganya dengan baik sejak kecil meskipun dia memilih untuk memulakan hidup baharu bersama keluarga kandung.

Sementara itu, Noraini Muhammad, 39, memanfaatkan kebenaran rentas negeri untuk pulang ke Pasir Mas, Kelantan melawat kakak iparnya yang terlantar sakit.

Ibu lima anak itu pernah memohon kebenaran polis untuk pulang ke kampung minggu lalu, namun gagal berikutan tiada surat pengesahan hospital.

“Alhamdulillah, saya bersyukur sangat bila kerajaan benarkan rentas negeri. Walaupun pulang ke sana tanpa suami dan anak-anak tetapi sekurang-kurangnya dapat jenguk kakak di kampung,” katanya.

Sakira Salmizi, 25, yang akan pulang ke Kampung Binjai, Kota Bharu, Kelantan Ahad ini pula tidak sabar memberi kejutan buat ibu dan bapanya selepas hampir 10 bulan terpisah.

“Saya gembira kerana akhirnya kerinduan pada keluarga terubat. Saya gunakan cuti tiga hari sebaiknya untuk merasa masakan emak selain melawat saudara terdekat,” katanya.


Pengarang :