Pekerja pembersihan melakukan kerja sanitasi di Pusat Penamaan Calon N.73 Piasau bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak (PRN) ke-12 di Kompleks Islam Sarawak pada 5 Disember 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

PRN Sarawak: Ribut petir diramal di beberapa kawasan penamaan calon esok

KUCHING, 5 DIS: Jabatan Meterologi Malaysia (MetMalaysia) meramalkan beberapa tempat di Sarawak dilanda ribut petir pada hari penamaan calon Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-12 esok.

Menerusi laman sesawang MetMalaysia hari ini, hujan dijangka berlaku di satu atau dua tempat di kawasan pedalaman negeri pada pagi manakala ribut petir dijangka berlaku di satu atau dua tempat pada petang.

Selain itu, hujan diramalkan berlaku di satu atau dua tempat di kawasan pedalaman di sebelah malam.

Sejumlah 82 pusat penamaan calon dibuka di seluruh negeri bermula 9 pagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian PRN Sarawak pada 18 Disember manakala pengundian awal pada 14 Disember.

Dalam pada itu, SPR menerusi laman sesawang rasminya hari ini mencadangkan masa bagi setiap pengundi untuk keluar mengundi untuk mengawal jumlah pengundi yang datang ke pusat mengundi dalam satu-satu masa.

SPR memaklumkan pengundi boleh membuat semakan maklumat pengundian melalui aplikasi mySPR Semak atau di portal Semakan Daftar Pemilih SPR.

“Peringkat waktu yang digalakkan adalah 7.30 pagi hingga 9.30 pagi, 9.30 pagi hingga 11.30 pagi, 11.30 pagi hingga 1.30 tengah hari, 1.30 tengah hari hingga 3.30 petang dan 3.30 petang hingga 5 petang,” menurut laman sesawang itu.

-BERNAMA


Pengarang :