Suasana jualan bazar Tahun Baru Cina di Cetro Mall, Klang ketika tinjauan Media Selangor pada 15 Januari 2022. Foto MUSTAKIM RAMLI/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Sambut perayaan secara sederhana, jangan jadi punca Covid-19 merebak

KLANG, 16 JAN: Seorang akauntan berharap orang ramai  patuh tatacara operasi piawai (SOP) ketika menyambut perayaan bagi memutuskan rantaian Covid-19 dengan harapan ini adalah kali terakhir disambut dalam suasana sederhana.

Kui Ying

Kui Ying, 27  mengakui sedih dengan situasi yang dialami namun sedar jika sambutan besar-besaran diadakan ia mungkin memberi kesan perebakan Covid-19.

“Tahun Baharu Cina kali ini kami sekeluarga duduk rumah sahaja, kalau nak keluar ke rumah saudara bimbang kita pula menjadi punca pembawa penyakit. Jadi sambut dalam talian sahaja, boleh buat panggilan video.

“Saya harap semua pihak dapat bekerjasama, patuh SOP dan semoga tiada lagi varian yang pelbagai kerana kita mahu sambut perayaan seperti biasa selepas ini,” katanya ketika ditemui di Cetro Mall di sini.

Chow Keh Ming

Bagi warga emas, Chow Keh Ming, 60, beliau akur tidak dapat menyambut Tahun Baharu Cina secara besar-besaran kerana memahami negara masih dalam situasi pandemik.

“Adalah lebih baik orang ramai ikut arahan kerajaan dan patuh SOP yang ditetapkan. Kita semua perlu bertanggungjawab demi keselamatan semua.

“Lagipun saya tidak kisah kerana anak-anak hanya tinggal di Kuala Lumpur sahaja jadi tiada masalah untuk berjumpa mereka pada hari lain,” katanya.


Pengarang :