Petugas kesihatan memberikan suntikan dos penggalak vaksin Covid-19 ketika tinjauan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Integrasi Ideal Convention Centre (IDCC) Shah Alam pada 27 Januari 2022. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB nasihat penduduk Selangor segera dapatkan dos penggalak

SHAH ALAM, 22 MAC: Dato’ Menteri Besar menasihatkan rakyat Selangor yang belum mendapatkan dos penggalak segera melengkapkan status vaksinasi sebelum 1 April ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan pengambilan dos penggalak itu berikutan peralihan ke fasa endemik yang semakin hampir.

“Tindakan ini menawarkan perlindungan yang lebih baik buat diri serta keluarga,” katanya menerusi Facebook hari ini.

Berdasarkan poster, Amirudin mengingatkan penerima Sinovac dan warga emas perlu mengambil dos penggalak bagi mengekalkan status lengkap vaksinasi.

Vaksin kanak-kanak boleh diambik secara terus dengan merujuk laman sesawang covid-19.moh.gov.my untuk lokasi pusat pemberian vaksin(PPV) di Selangor.

Semalam, sebanyak 15,507,221 individu dewasa atau 65.9 peratus daripada populasi kumpulan itu di negara ini menerima dos penggalak Covid-19.

Manakala bagi remaja berusia 12 hingga 17 tahun pula, 2,844,722 individu atau 91.4 peratus daripada populasi itu telah melengkapkan vaksinasi mereka.

Bagi populasi kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun, 1,267,491 individu atau 35.7 peratus kumpulan itu telah menerima dos pertama vaksin Covid-19 melalui Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids).


Pengarang :