Selangorkini
Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menyantuni Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Haris Kasim (kiri) dan pegawai kerajaan dalam majlis jamuan Hari Raya Aidilfitri di kediaman rasmi Dato’ Menteri Besar di Seksyen 7 Shah Alam pada 3 Mei 2022. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Rumah terbuka rakyat Selangor bakal diadakan di setiap daerah

SHAH ALAM, 3 MEI: Selepas dua tahun tidak dianjurkan akibat pandemik Covid-19, Rumah Terbuka Aidilfitri untuk rakyat Selangor dijangka berlangsung di setiap daerah.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata bagaimanapun pelaksanaan program itu belum dimuktamad dan perlu dibincangkan dalam Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN).

“Ramai yang bertanya adakah kita (Kerajaan Negeri) akan mengadakan rumah terbuka. Saya kena lihat kembali dan bincang dengan EXCO (kerana) pada awalnya kita tidak rancang serta teruskan dengan program Senandung Aidilfitri.

“Tetapi jika ada keperluan kita akan anjurkan di peringkat daerah kerana dengan cara itu kita dapat bertemu lebih ramai masyarakat,” katanya ditemui pada majlis jamuan Aidilfitri bersama ahli MMKN, wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan agensi di kediaman rasminya di Seksyen 7 di sini hari ini.

Jamuan skala kecil diadakan bagi meneruskan tradisi tahun-tahun terdahulu sebaik selesai solat sunat Aidilfitri dan sebelum mengadap Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj di Istana.

Sementara itu, beliau memaklumkan program baharu termasuk kesihatan khusus untuk rakyat negeri ini dijangka dilancarkan dua minggu lagi.

“Mungkin kita sekalikan dengan program raya yang akan dibuat di peringkat daerah,” katanya.

Pada 7 April lalu, Amirudin berkata Kerajaan Negeri akan menjelajah ke seluruh Selangor bagi memperkenalkan beberapa program kesihatan untuk rakyat selepas Aidilfitri.

Program itu meliputi saringan kanser usus, payu dara, katarak mata dan jantung.


Pengarang :