Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) Dr Fahmi Ngah (kiri) memantau operasi pusat kawalan bersama kakitangan ketika Smart Selangor Operations Centre SSOC SSDU di Bangunan SUK, Shah Alam. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

Guna data saintifik urus krisis perubahan iklim mendadak

SHAH ALAM, 27 JULAI: Data saintifik akan digunakan bagi menghadapi pelbagai bentuk risiko perubahan iklim yang mendadak di negeri ini.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan data berkenaan digunakan Jawatankuasa Pengurusan Risiko (RMC) dalam usaha untuk mempertingkat pengurusan krisis sedemikian.

“Kemungkinan perubahan iklim yang mendadak dan taburan hujan yang berlebihan memerlukan kepada tindakan proaktif termasuk dalam membuat jangkaan risiko yang bakal dihadapi,” katanya ketika membentang Rancangan Selangor Pertama (RS-1) dalam sidang Dewan Negeri Selangor di sini hari ini.

Beliau menambah penubuhan Unit Implementasi dan Pemantauan Prestasi (SIAP) yang diumumkannya pada Belanjawan Selangor 2022 menyediakan laporan menyeluruh mengenai projek dan inisiatif negeri.

“Melalui unit ini, satu sistem pemantauan dan pelaporan nyata (RMRS) akan dibentuk bagi membolehkan paparan status kemajuan prestasi dan pengekstarakan maklumat dapat dilakukan,” katanya.

Pada 20 Jun, Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) Dr Fahmi Ngah turut memaklumkan RM300,000 dibelanja bagi membangunkan sistem digital perkongsian data bencana di negeri ini.

Inisiatif itu dilaksana selepas melihat kesukaran dihadapi ketika operasi bantuan banjir Disember tahun lalu berikutan tiada data penduduk, pusat pemindahan sementara dan bantuan.


Pengarang :