Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan Bantuan Sekolah Negeri Selangor sempena Jelajah Selangor Penyayang di Padang Awam Batu Caves, Gombak pada 31 Julai 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Dana tambahan RM1.5 juta atasi isu kemudahan daif di sekolah (VIDEO)

SHAH ALAM, 30 DIS: Peruntukan tambahan RM1.5 juta disediakan bagi membaik pulih kemudahan daif di sekolah kebangsaan dan sekolah menengah kebangsaan di Selangor.

Dato’ Menteri Besar berkata dana itu diberi berikutan pentadbiran negeri banyak menerima aduan isu prasarana meskipun kedua-dua jenis sekolah tersebut dalam tanggungjawab kerajaan persekutuan

“Istimewanya pada 2022, kita sediakan peruntukan tambahan RM1.5 juta kepada sekolah kebangsaan dan sekolah menengah kebangsaan yang kali pertama kita perkenal.

“Ini kerana Selangor terima banyak aduan berkaitan kemudahan mereka yang daif dan memerlukan sokongan serta pembelaan,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi rakaman di Twitter hari ini.

Dalam rakaman itu, beliau juga memaklumkan peruntukan RM100 juta disediakan untuk sekolah Kafa dan Kafa Integrasi saban tahun selain menjelaskan pertikaian isu sekolah persendirian Cina.

Dalam Belanjawan 2023, dana RM26.5 juta disediakan menerusi program Bantuan Sekolah Negeri Selangor pada tahun depan, mengambil kira permohonan dan keperluan yang meningkat setiap tahun.


Pengarang :