Pasukan mencari dan menyelamat berusaha mencari mangsa yang terselamat dalam runtuhan bangunan akibat gempa bumi yang turut melanda Syria pada 6 Februari 2023. Foto REUTERS/Mahmoud Hassano
AGENDANASIONAL

Satu lagi gempa 7.6 skala richter landa selatan Turkiye

ISTANBUL, 6 FEB: Turkiye digemparkan dengan satu lagi kejadian gempa bumi kuat berukuran 7.6 pada skala richter pada petang Isnin, lapor Agensi Anadolu.

Gempa itu dilaporkan berlaku pada 1.24 tengah hari (2100GMT) waktu tempatan, berpusat di daerah Elbistan di Kahramanmaras, menurut Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan (Afad).

Ketua Pengarah Gempa Bumi dan Pengurangan Risiko AFAD, Orhan Tatar berkata aktiviti gempa bumi di rantau ini dengan gegaran susulan sehingga 6.5-6.7 pada skala richter dijangka berterusan.

Awal pagi Isnin, gempa bumi kuat berukuran 7.8 pada skala richter melanda Kahramanmaras dan menjejaskan beberapa wilayah termasuk Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, dan Kilis.

Presiden Recep Tayyip Erdogan berkata sekurang-kurangnya 912 orang terbunuh manakala 5,385 lagi cedera di 10 wilayah setakat ini.

-BERNAMA


Pengarang :