Aksi beregu lelaki negara Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani ketika Kejohanan Badminton Asia di Ningbo, China pada 10 April 2024. Foto Facebook Badminton Association of Malaysia – BAM
AGENDASUKANKINI

Kejohanan Badminton Asia: Aaron-Wooi Yik, Sze Fei-Izzuddin mara suku akhir

KUALA LUMPUR, 11 APRIL: Dua beregu lelaki negara Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani melangkah ke suku akhir Kejohanan Badminton Asia (BAC) 2024 di Ningbo, China.

Pada perlawanan pusingan kedua hari ini, Aaron-Wooi Yik pasangan pilihan keempat kejohanan layak ke suku akhir, selepas mengalahkan pasangan bukan pilihan dari Jepun Kenya Mitsuhashi-Hiroki Okamura, 21-18, 14-21, 21-14, dalam pertarungan 61 minit, pada kejohanan berlangsung di Gimnasium Pusat Sukan Olimpik Ningbo.

Keputusan itu menyaksikan pasangan Aaron-Wooi Yik, menang kali kedua ke atas pasangan Jepun itu, selepas kemenangan 21-10, 21-14, pada pusingan kedua Tebuka India 2024.

Perlawanan suku akhir esok menyaksikan Aaron-Wooi Yik akan berhadapan pasangan tuan rumah dan pilihan ketujuh kejohanan Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi, yang menewaskan pasangan Korea Selatan Kim Young Hyuk-Wang Chan, 21-16, 22-20, dalam satu lagi perlawanan pusingan kedua.

Sementara itu Sze Fei-Nur Izzuddin pula tidak berhadapan banyak masalah untuk layak ke suku akhir selepas menewaskan pasangan China He Ji Ting-Ren Xiang Yu.

Sze Fei-Nur Izzuddin yang menang set pertama 21-11, mengesahkan layak ke suku akhir selepas Ji Ting-Xiang Yu menarik diri pada perlawanan kedua.

Menurut ciapan dalam akaun X Persatuan Badminton Malaysia (BAM), pasangan ke-19 dunia itu layak ke pusingan seterusnya, selepas lawan mereka menarik diri akibat kecederaan.

Juara Terbuka Jerman 2022 itu, akan berhadapan Juara Olimpik Lee Yang-Wang Chi-Lin selepas pasangan Taiwan itu mengatasi pasangan dari Thailand Supak Jomkoh-Kittinupong Kedren, 21-11, 21-14.

Bagaimanapun cabaran satu lagi pasangan beregu lelaki negara Man Wei Chong-Tee Kai Wun terkandas, selepas mereka tewas 18-21, 17-21, kepada satu lagi pasangan Taiwan Lee Jhe-Huei-Yang Po-Hsuan.

Aaron-Wooi Yik dan Sze Fei-Nur Izzuddin akan menyertai pemain perseorangan lelaki profesional negara Lee Zii Jia, yang juga layak ke suku akhir selepas mengalahkan pemain Taiwan Chou Tien Chen, 21-15, 21-17.

Zii Jia akan berhadapan Jonatan Christie, esok selepas pemain dari Indonesia itu mengalahkan pemain Hong Kong Lee Cheuk Yiu, 21-14, 21-16.

— BERNAMA


Pengarang :