dig
SELANGOR

Bendung masalah buang sampah luar tong

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LANGAT, 11 MAC: Exco Hal Ehwal Agama Islam, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi menegaskan kepada seluruh masyarakat supaya membendung masalah pembuangan sampah di luar tong.

Ahmad Yunus berkata, masalah sedemikian berpunca daripada sikap masyarakat sendiri yang tidak mempunyai kesedaran dalam menjaga alam sekitar.

“Kerajaan Negeri berusaha membekalkan tong sampah terutamanya di kawasan kampung tradisi, namun masih ada segelintir masyarakat suka melonggokan sampah di luar tong.

“Tong ini dibekalkan bertujuan membuang sisa domestik, namun lain pula jadinya apabila ada antara masyarakat membuang sofa, almari dan sampah yang tidak sepatutnya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelepasan Benih Umum dan Pemuliharaan Kawasan Paya Bakau di Taman Rekreasi Paya Bakau,Sijangkang, di sini, semalam.

Ahmad Yunus berkata, masyarakat tidak boleh hanya bergantung kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sahaja untuk menguruskan soal sampah mahupun alam sekitar.

“Masyarakat perlu sama-sama melibatkan diri dan bekerjasama membantu dalam memastikan alam sekitar sentiasa terpelihara.

“Golongan dewasa memainkan peranan penting dan perlu menunjukkan contoh yang baik kepada generasi muda terutamanya kanak-kanak kerana pentingnya didikan awal,” katanya.

Sementara itu, Ahmad Yunus turut melaksanakan kempen “Desaku Bebas Daripada Sampah Jalanan” dengan mengagihkan 200 uncang beg kepada orang awam yang hadir.

Ahmad Yunus berkata, pengagihan beg uncang bertujuan mendidik masyarakat menjaga alam sekitar dengan meletakkan sampah ke dalam beg berkenaan dahulu sebelum ia dilupuskan dengan cara baik.

“Saya amat mengharapkan masyarakat tidak membuang sampah merata-rata atau ke dalam saliran yang menuju ke laut.

“Keadaan ini bakal memusnahkan alam sekitar dan ekosistem, selain berupaya membunuh tumbuhan serta memusnahkan hidupan marin,” katanya.


Pengarang :