Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Sasar 5 daerah Kampungku Kesayanganku sehingga Jun

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 8 MAC: Program Kampungku Kesayanganku (3K) diteruskan lagi dengan mensasarkan lima daerah lagi dipilih sebagai tuan rumah bagi enam bulan pertama tahun ini.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Jawatankuasa Adat Melayu, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, Kerajaan Negeri juga memperuntukkan sebanyak RM100,000 untuk membiayai setiap program terbabit.

“Program 3K masih diteruskan lagi tahun ini di mana sehingga kini sudah dua daerah iaitu Sabak Bernam dan Kuala Langat dan selepas ini Hulu Langat pula.

“Kami menjangkakan lima daerah akan terlibat bagi enam bulan pertama untuk tahun ini,” katanya ketika dihubungi SelangorKini di sini, hari ini.

Katanya, selain meneruskan kesinambungan agenda lalu, pada tahun ini program 3K membawa tema ‘Melentur Rebung Melanial” dengan memberi tumpuan kepada pembangunan generasi muda supaya golongan terbabit berminat untuk mendekati institusi masjid dan pemerkasaan institusi tahfiz.

Katanya, program kali ini juga menekankan Kempen ‘Desaku Bebas Sampah Jalanan’ bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap kepentingan kebersihan.

“Pemerkasaan pembangunan hubungan manusia dengan Allah, manusia dengan manusia dan manusia dengan alam sekitar turut ditekankan di samping kempen desaku bebas sampah jalanan’ di semua daerah,” katanya.

=EZY=


Pengarang :