SELANGOR

MPSJ tawar flate rate RM10 dalam promosi bayar kompaun

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 26 APR: Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) membuka peluang kepada orang ramai untuk menyelesaikan kompaun RM10 pada kadar flat rate bagi kesalahan lalulintas di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu.

Timbalan Pengarah Korporat Jabatan Korporat Dan Pengurusan Strategik MPSJ, Azfarizal Abdul Rashid berkata, tawaran terbuka sehingga 30 April ini.

“Objektif bagi Kempen Pembayaran Kompaun ini memberi peluang kepada pesalah trafik menyelesaikan kompaun tertunggak mereka sebelum tindakan lebih tegas dikenakan terhadap mereka.

“Ia juga dilaksanakan bagi memberi peluang kepada pesalah trafik membuat penyelesaian kes di luar Mahkamah dengan penawaran kadar lebih rendah iaitu mengikut kadar promosi.

“Selain itu, pelaksanaannya juga bertujuan mendidik masyarakat supaya lebih bertanggungjawab di atas kesalahan yang mereka lakukan,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, kadar ‘Flat Rate’ adalah untuk semua kesalahan trafik kecuali Kesalahan Di Bawah Perintah 2, Perintah Pengangkutan Jalan (Larangan Pemanduan Kenderaan Berat) MPSJ 2012 Melebihi 10 Tan.

“MPSJ berharap semua pesalah mengambil inisiatif menyelesaikan kompaun tertunggak pada minggu terakhir ini.

“Kegagalan menyelesaikan tunggakan kompaun boleh mendatangkan tindakan perundangan,” katanya.


Pengarang :