Lepas benih ikan kelah, tingkat pembiakan spesies | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

Lepas benih ikan kelah, tingkat pembiakan spesies

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

KUALA KUBU BHARU 9 OKT: Ribuan anak benih ikan kelah dan tengas dilepaskan Jabatan Perikanan Selangor, di Santuari Ikan Sungai Chiling, di sini, baru-baru ini.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Kuala Kubu Bharu, Lee Kee Hiong berkata, usaha itu bagi memastikan pembiakan ikan dapat dilaksanakan secara berterusan dan menjamin peningkatan jumlah spesies hidupan berkenaan.


Katanya, ikan kelah dilihat semakin sukar ditemui, malahan diancam kepupusan kerana ia menjadi buruan kegemaran orang ramai melalui aktiviti penangkapan melampau.

“Saya bersama EXCO Kemudahan Infrastruktur Kemudahan, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim melepaskan anak benih ikan kelah serta tengas yang merupakan bantuan anak benih daripada JPS di sungai ini.

“Santuari ini diwujudkan oleh JPS sejak 2005 untuk menyediakan satu kawasan perlindungan kepada spesies ikan kelah dan tengas yang semakin berkurangan.

“Justeru, aktiviti melepaskan benih ikan kelah dijalankan setiap dua kali setahun iaitu pada Mac dan September,” katanya ketika dihubungi SelangorKini, hari ini.

Kee Hiong berkata, orang ramai mempunyai tanggungjawab memelihara sungai berkenaan supaya dapat mengekalkan spesies itu daripada pupus memandangkan ia sukar hidup di kawasan lain.

Katanya, tiada sebarang aktiviti penangkapan dibenarkan di kawasan terbabit.

“Oleh sebab itu ia hanya dibuka kepada pengunjung tiga hari seminggu iaitu pada Jumaat, Sabtu dan Ahad.

“Bagaimanapun, mereka tidak dibenarkan bermalam atas faktor keselamatan,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, projek talian penghantaran 500 kV TNB di sungai itu juga dijadual akan bermula selewatnya pada tahun hadapan.

“Saya berharap santuari ikan kelah di sungai ini tidak akan terganggu semasa dan selepas projek dilaksanakan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next