NASIONAL PENDIDIKAN

Sekolah tahfiz perlu dapat kelulusan, PBT boleh ambil tindakan jika tak berdaftar

KUALA LUMPUR, 6 DIS: Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diminta mengambil tindakan terhadap premis sekolah tahfiz yang tidak mendaftar dengan mana-mana pejabat agama Islam negeri.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Fuziah Salleh, memberitahu Dewan Rakyat hari ini bahawa sekolah tahfiz yang berdaftar dengan pejabat agama perlu mendapat kelulusan PBT terlebih dahulu untuk beroperasi.

“Jabatan agama tidak ada kuasa untuk menutup sekolah tahfiz sebab tidak ada dalam undang-undang. Tetapi, oleh kerana premis itu perlu berdaftar dengan PBT, maka mereka (PBT) ada kuasa untuk menutup premis sekolah tahfiz yang tidak berdaftar.

“Jadi, perlu kerjasama agensi lain dan jabatan agama Islam (negeri) supaya keselamatan sekolah tahfiz ini terjaga,” katanya lapor BERNAMA.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil, yang meminta kementerian itu menyatakan langkah yang akan diambil untuk menjamin pusat pengajian maahad tahfiz di seluruh negara berdaftar dan terkawal daripada segi keselamatan bangunan, pengajar serta murid.

Fuziah berkata, sebanyak 815 sekolah tahfiz swasta berdaftar direkodkan oleh kementerian, manakala kementerian tidak mempunyai rekod bagi sekolah tahfiz tidak berdaftar, sehingga Oktober lalu.


Pengarang :