SELANGORSENI

Kartun tempatan bakal pupus, kerajaan harus peduli keluhan kartunis

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 13 APR: Kartun atau komik yang mengenengahkan watak dan unsur tempatan bakal pupus ditelan zaman sekiranya tiada sebarang langkah serta bantuan diambil kerajaan.

Kartunis terkenal, Gayour atau nama sebenarnya Mazli Ibrahim berkata, ini berikutan semakin kurang syarikat penerbit berminat menerbitkan kartun berunsur tempatan.

Katanya, Kerajaan Negeri atau Pusat wajar memberi bantuan supaya golongan itu boleh terus berkarya sekali gus memastikan kartun atau komik berunsur tempatan kekal bertahan.

“Kami terpaksa menerbitkan produk komik atau kartun sendiri kerana tiada penerbit yang berminat mahu menerbitkan lagi tetapi kami perlukan modal atau dana seperti geran untuk menerbitkan produk sendiri kerana seni komik negara perlu terus dipertahankan dengan menerbitkan kartun yang mengandungi unsur tempatan.

“Dana atau geran adalah sangat-sangat diperlukan untuk kami terus berkarya dan menerbitkan produk.

“Sebelum ini kerajaan juga yang sarankan mahu karyawan menghasilkan karya yang mengandungi unsur tempatan,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Katanya, permintaan terhadap karya berunsur tempatan sentiasa ada khasnya daripada golongan peminat di era 1980-an dan 1990-an yang rata-rata mempunyai kerjaya tetap.

Gayour berkata, pada masa ini kebanyakan kartunis hanya menyara hidup dengan menjadi kartunis bebas yang mengambil upah melukis karikatur, tempahan ilustrasi, mural, lukisan pada kemeja-t dan lain-lain.

Selain itu, beberapa karya lama dikoleksikan penerbit sedikit sebanyak turut membantu kartunis menyara hidup melalui bayaran royalti.

“Kebanyakan kartunis ingin sangat menerbitkan karya terbaharu masing-masing tetapi bajet nak mencetak tiada sedangkan permintaan dari peminat sentiasa ada,” katanya.


Pengarang :