AGENDA NASIONAL

Perbanyak sesi dialog dua hala Finas-penggiat seni

KUALA LUMPUR, 26 OGOS: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) disaran mengadakan lebih banyak sesi dialog dua hala dengan kumpulan khusus yang terbabit dalam industri perfileman di negara ini bagi mengetahui permasalahan mereka.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo berkata, ini penting kerana isu yang dihadapi setiap kumpulan itu adalah berbeza dan ini akan memudahkan penyelesaian masalah pada masa hadapan.

“Adakan lebih banyak sesi dengan kumpulan khusus selepas ini. Seperti segmen muzik yang di dalamnya ada penulis lirik, penggubah lagu dan penyanyi. Ini akan memastikan setiap kumpulan ini diberi perhatian dan tiada yang tercicir,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sesi Townhall Finas bersama Penggiat Industri Filem Siri 1 di Kompleks Studio Merdeka Finas di sini, hari ini.

Gobind turut menyarankan penggiat industri perfileman negara ini mencari mekanisme penyelesaian terbaik dalam setiap isu yang dihadapi mereka.

“Penggiat industri perfileman mempunyai dua pilihan iaitu penyelesaian masalah untuk jangka pendek atau wujudkan satu struktur yang kukuh dan bertahan bagi jangka panjang.

“Jadi, mereka perlu membentuk sesuatu yang mapan untuk generasi yang akan datang,” katanya.

Beliau turut menjelaskan akan melihat semula akta yang melibatkan industri perfileman yang ada di antaranya relevan pada masa kini.

Sebagai contoh akta yang menggariskan orang yang berkepentingan dalam industri seni tidak boleh menjadi ahli lembaga Finas.

“Ini sesuatu yang luar biasa kerana orang ‘berkepentingan’ itu masing-masing ada peranan tersendiri dalam industri itu,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :