PENDAPAT RENCANA

Tren: Isu keselamatan, masa perlu diberi perhatian

KUALA LUMPUR, 28 OGOS: Elemen keselamatan dan masa adalah antara aspek yang perlu ditingkatkan bagi menjadikan pengangkutan awam seperti perkhidmatan tren dan rel sebagai pilihan utama dalam kalangan orang ramai, terutama penduduk di Lembah Klang.

Walaupun pelbagai perkhidmatan tren dan rel disediakan seperti komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad, Transit Aliran Ringan, monorel, Transit Aliran Massa dan Perkhidmatan Tren Elektrik , dan ramai yang mengakui berpuas hati dengan perkhidmatan itu tetapi perlu dilihat juga kenapa masih ramai yang enggan menggunakan perkhidmatan itu.

Koordinator Program Research For Social Advancement, Fakhrurrazi Rashid berkata,
6 dua faktor itu menjadi perkara asas paling utama yang dititik beratkan oleh penumpang mana-mana sistem pengangkutan tren dan rel.

Katanya, sebagai pengguna pengangkutan awam sejak di bangku sekolah, beliau melihat perkhidmatan seperti sistem LRT masih di tahap penerimaan sama seperti dahulu walaupun pembaharuan dibuat dari semasa ke semasa.

“Keselamatan di stesen masih membimbangkan, walaupun jumlah polis bantuan yang bertugas ramai iaitu kira-kira 2,000 orang di stesen LRT dan MRT, namun kekerapan anggota itu tidak mencukupi menyebabkan ia masih lagi menjadi sasaran penjenayah untuk melakukan kegiatan mereka.

“Selain itu, waktu operasi rel juga perlu dipanjangkan sehingga pukul 2 pagi bagi memberi peluang kepada pekerja bertugas malam untuk menaiki tren.

“(Sebagai contoh) kawalan pemanduan LRT menggunakan teknologi komputer seperti laluan Kelana Jaya – Gombak mampu berbuat demikian dengan penambahan perjalanan,” katanya kepada Bernama.

Katanya, usaha juga perlu dilakukan bagi mengatasi gangguan teknikal kerana isu seperti itu masih berlarutan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika lawatan kerja ke Jepun pada November tahun lalu dilaporkan berkata, Malaysia akan mendapatkan kerjasama syarikat negara itu, JR Kyushu Railway Company bagi meneliti masalah pengangkutan tren di Malaysia.

Katanya, ia bagi memastikan peranan dan manfaat perkhidmatan itu dipertingkatkan.

Dr Mahathir berkata, walaupun keseluruhan perkhidmatan tren dan rel di Malaysia hampir siap sepenuhnya, tetapi penggunaannya hanya 30 peratus sahaja dan terdapat 70 peratus ruang yang tidak digunakan.

Pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam Universiti Teknologi Mara, Dr Siti Nurbaya Ab Karim berkata, sistem pengangkutan awam yang efektif terutama di ibu kota boleh dimanfaatkan sepenuhnya dalam mengurangkan kadar kesesakan lalu lintas dan secara tidak langsung melahirkan warga kota yang lebih produktif.

Katanya, mengambil contoh perkhidmatan komuter, kajian mendapati faktor utama penumpang menaiki komuter adalah bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas, masalah parkir, tidak mahu memandu dan tidak mempunyai kenderaan sendiri.

“Selain itu, harga tambang yang berpatutan, faktor cuaca dan kemudahan selesa turut menjadi sebab utama mereka memilih menaiki komuter,” katanya.

Katanya bagaimanapun, aspek ketepatan masa dan kapasiti pengangkutan sedia ada harus difokus oleh pihak berkaitan bagi menampung jumlah penumpang yang meningkat saban hari.

“Perkhidmatan boleh ditingkatkan dengan penambahan kecekapan tren dari segi kekerapan perkhidmatan bagi mengurangkan masa perjalanan, mengukur masa perjalanan, kos perjalanan, masa menunggu, masa di dalam kenderaan, penumpang yang beratur dan kesesakan tren.

“Selain itu mengurangkan tempoh masa tren berhenti di setiap stesen dengan memperbaiki masa menaiki dan turun dengan menyediakan kemudahan lebih selesa seperti pintu yang lebih luas atau lebih banyak disamping kawsan menunggu yang selesa,” kata beliau.

Bagi Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalanraya Malaysia, Dr Siti Zaharah Ishak, beliau mencadangkan supaya disediakan kemudahan wifi percuma dalam tren dan bas serta di terminal bas atau stesen tren bagi menggalakkan lebih ramai menggunakan pengangkutan awam, selain dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Katanya, selain itu, terminal pengangkutan awam utama juga boleh menyediakan konsep pembangunan berorientasikan transit bagi menambah jumlah penumpang dengan memudahkan penumpang berpindah dari satu pengangkutan awam ke pengangkutan awam yang lain.

-BERNAMA


Pengarang :