Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Anwar sedia beri keterangan berhubung dakwaan Yusoff Rawther

KUALA LUMPUR, 11 DIS: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia memberi keterangan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung siasatan terhadap dakwaan Muhammed Yusoff Rawther dirinya dicabul pemimpin itu pada 2 Oktober tahun lalu.

Anwar dalam satu kenyataan hari ini menegaskan untuk berbuat demikian bagi membantu polis menyiasat kes itu.

“Merujuk kepada dakwaan fitnah terbaru terhadap saya, saya berterima kasih kepada pihak polis kerana telah menyegerakan siasatan mereka.

“Ingin saya tegaskan bahawa saya bersedia memberi keterangan kepada pihak polis dalam kadar segera untuk membantu siasatan,” katanya.

Awal hari ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, polis akan memanggil Anwar dan beberapa saksi lain yang berkaitan untuk memberi keterangan susulan dakwaan lelaki itu.

Beliau berkata, kesemua saksi itu akan dipanggil setelah polis mendapat tarikh temu janji yang sesuai.

Semalam, Muhammed Yusoff hadir semula di Bukit Aman buat kali kedua untuk memberi keterangan berhubung kes berkenaan.

Pada 7 Oktober lalu, media melaporkan Muhammed Yusoff membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul supaya polis menyiasat dakwaannya dan dalam laporan sama beliau turut menzahirkan kebimbangan akan keselamatan dirinya yang diancam pihak tertentu.

Pada 4 Disember lalu, bekas pegawai penyelidik itu membuat perakuan bersumpah mendakwa dicabul Anwar pada 2 Oktober 2018.

Bagaimanapun, perkara itu dinafikan Presiden KEADILAN itu yang mendakwa sedang berkempen pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Port Dickson pada tarikh berkenaan.

– BERNAMA


Pengarang :