Selangorkini
Anggota polis dibantu tentera melakukan sekatan jalan raya berikutan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengawal penularan wabak Covid-19 di Jalan Ampang pada 1 April 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PKP: Polis bukan lagi tegas tetapi ‘keras’ – Ismail Sabri

SHAH ALAM, 2 APRIL: Penguatkuasaan polis kini pada tahap ‘keras’ bagi memastikan rakyat mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memasuki fasa kedua, kata menteri kanan (kluster keselamatan).

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata walaupun jumlah ditahan dalam tempoh sehari semakin menurun iaitu 526 orang semalam berbanding 583 pada Isnin, namun masih ada individu berdegil melanggar PKP yang dilaksanakan untuk mengekang penularan Covid-19

“Tindakan mereka (polis) kini pada tahap ‘keras’, kalau di awal (pelaksanaan PKP) mereka berlembut selepas itu tukar kepada tegas dan sekarang (fasa kedua PKP) tahap keras.

“Kita berharap rakyat mematuhi peraturan ditetapkan, kerajaan berterima kasih kepada mereka yang patuh kepada arahan,” katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Ismail Sabri berkata seramai 4,189 individu ditahan dan daripada jumlah itu, 1,449 orang didakwa di mahkamah atas kesalahan melanggar perintah.

“Ada yang dijatuhkan hukuman bukan sahaja denda tetapi penjara sehingga lapan bulan kerana ingkar arahan dan ada juga mengganggu tugas pihak polis,” katanya.


Pengarang :